Čáp černý (Ciconia nigra)



Název: Čáp černý
Latinský: Ciconia nigra
Skupina: Brodiví

Popis druhu a nároky na prostředí:
Hnízdí na celém území ČR až po horní hranici lesa. Dává přednost rozsáhlejším lesům, smíšeným, listnatým i jehličnatým. Potravu získává v tůních a malých potocích. Čáp černý má svrchní část těla černohnědou se zelenavým kovovým leskem a bílé břicho. Zobák a nohy jsou červené. Hnízdí jednotlivě na stromech. Zimuje v Africe jižně od Sahary, vzácně ve Středomoří.

Stav a rozšíření v Evropě
Rozšířen z centrální Evropy po sibiřskou tajgu až po SV Čínu a Koreu. Chybí na britských ostrovech, v Irsku, Skandinávii, i větší části Francie. Na začátku 20. století druh vymizel z části střední Evropy, ve 30. letech začal opět znovu osídlovat původní území. Početnost stoupá v Bělorusku, Litvě, Polsku, Slovensku, Španělsku, České Republice.

Ochrana a rozšíření v ČR
Přibližně od padesátých let minulého století se čápi černí začali šířit a západním směrem. Od sedmdesátých do konce osmdesátých let stoupla početnost o 50%. V současnosti je rozšířen na většině území od nížin po střední polohy.